Make your own free website on Tripod.com

Είσοδος
Τα καλύτερά μου!
Ιατρική!
R.S.I. StartCenter
Ιατρικές Ειδικότητες
Παιχνιδότοπος!
Υπογλώσσια!
Γιατρός..τσέπης!

Υπογλώσσια
ιατρικά επίκαιρα

Λόγω έλλειψης χρόνου, η σελίδα δυστυχώς δεν ανανεώνεται και θα αποσυρθεί.
Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ιατρικές εξελίξεις μέσω του
Reuters (καθημερινή ανανέωση)
και του δικού μας
In.gr-Doctors (εβδομαδιαία ανανέωση)

****

Πόσο ελαφρά είναι τα “light” τσιγάρα;
Preventive Medicine 2003;36:92-98

Είναι λάθος η άποψη ότι η ένδειξη “light” στα πακέτα των τσιγάρων σημαίνει ότι αυτά είναι και πιο ασφαλή, σύμφωνα με ελβετική έρευνα. Ωστόσο, πολλοί καπνιστές δεν το γνωρίζουν. Σε δείγμα 500 ενεργών και παλαιών καπνιστών που ρωτήθηκαν, το 27% δήλωσε ότι τα «light» τσιγάρα είναι λιγότερο επικίνδυνα –για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα- απ’ ότι τα κανονικά τσιγάρα. Και η πλειοψηφία πιστεύει ότι πρέπει να καπνίσει δύο ελαφρά –ή τέσσερα ultra light- για να πάρει το ίδιο ποσό νικοτίνης με αυτό ενός κανονικού τσιγάρου.

 Ωστόσο, οι ενδείξεις “light” και «χαμηλής πίσσας» βασίζονται στα αποτελέσματα που λαμβάνονται από μηχανές, χωρίς να υπολογίζονται οι πραγματικές ποσότητες που εισπνέει ο καπνιστής. Οι αντικαπνιστικές ομάδες κατηγορούν τις καπνοβιομηχανίες ότι χρησιμοποιούν την ετικέτα “light” για να εξαπατήσουν το κοινό σχετικά με τις πραγματικές συνέπειες του καπνίσματος. Σύμφωνα με τους Ελβετούς ερευνητές, όλα τα είδη τσιγάρων περιέχουν μεταξύ 6 και 17 mgr νικοτίνης, ενώ οι καπνιστές εισπνέουν 1 με 2 mgr της εθιστικής ουσίας με κάθε τσιγάρο που κάνουν- ανεξάρτητα από το μετρούμενο κατάλοιπο νικτοτίνης του καπνού.

Προέκυψε επίσης, ότι οι περισσότεροι καπνιστές δεν γνωρίζουν τη σημασία του «ποσού» νικοτίνης, που αναγράφεται στο πακέτο. Οι αριθμοί αυτοί αναφέρονται στα ποσά νικοτίνης που υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου, όπως αυτά μετρώνται από μια μηχανή. Το 41% των ερωτηθέντων νόμιζαν ότι αντιπροσωπεύει το ποσό νικοτίνης, που περιέχει ένα τσιγάρο ή και ολόκληρο το πακέτο. Οι περισσότεροι από τους μισούς δεν γνώριζαν καθόλου τη σημασία αυτών των αριθμών. Από το δείγμα, το ένα τρίτο περίπου κάπνιζε “light” τσιγάρα και το 22% “ultra light”. Μάλιστα, τα «ελαφρά» τσιγάρα κάπνιζαν περισσότερο εκείνοι που δήλωσαν ότι σκόπευαν να το κόψουν.

Φρούτα και λαχανικά εναντίον του καρκίνου
International Journal of Cancer;102:39-44

Να τρώμε λαχανικά! Στη συμβουλή αυτή συμπυκνώνεται το συμπέρασμα μιας δεκαετούς έρευνας 40,000 Γιαπωνέζων σχετικά με το ρόλο της διατροφής στον καρκίνο του στομάχου. Η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ακόμη και μία φορά την εβδομάδα μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του στομάχου. Ο καρκίνος του στομάχου είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι διάφοροι παράγοντες- μεταξύ των οποίων το κάπνισμα, το αλκοόλ και το βακτηρίδιο του πυλωρού H.pylori- ευθύνονται για την αύξηση του κινδύνου γαστρικού καρκίνου, ο ρόλος της διατροφής παρέμενε αδιευκρίνιστος.

Η έρευνα αυτή προσέγγισε το θέμα διαφορετικά. Ξεκινώντας από το 1990, οι ερευνητές κατέγραφαν τις διαιτητικές συνήθειες 40,000 Γιαπωνέζων ανδρών και γυναικών. Μέχρι το 2000, 404 από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν κάποια μορφή καρκίνου του στομάχου. Μετά την στάθμιση άλλων παραγόντων, όπως ηλικία, κάπνισμα και αλκοόλ, οι ερευνητές συνέκριναν τη διατροφή αυτών που εμφάνισαν καρκίνο και των υγιών ατόμων. Έτσι, βρήκαν ότι όσοι έτρωγαν συχνότερα λαχανικά διέτρεχαν κατά 25% μικρότερο κίνδυνο απ’όσους έτρωγαν τα λιγότερα λαχανικά. Επιπλέον, βρέθηκε ότι κάποια λαχανικά παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από άλλα. Για παράδειγμα, τα «άσπρα» λαχανικά, όπως το αγγούρι, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα συσχετίστηκαν με 52% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου σε σχέση με όσους έτρωγαν σπάνια αυτό το είδος λαχανικά. Ελαφρά λιγότερο αποτελεσματικά ήταν τα «κίτρινα» λαχανικά, όπως το καρότο και η κολοκύθα- ο κίνδυνος εδώ ήταν μειωμένος κατά 36%. Η κατανάλωση φρούτων μια φορά την εβδομάδα μείωνε τον κίνδυνο γαστρικού καρκίνου κατά 30%.

Η έρευνα αυτή έρχεται τελικά να ενισχύσει την άποψη ότι φρούτα και λαχανικά επιβραδύνουν ή και αναστέλλουν την εμφάνιση κακοηθειών.

Νέο τεστ για τη ρύθμιση του διαβήτη
Reuters Health, 17-12-2002

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Η.Π.Α. ενέκρινε ένα νέο τεστ, που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με διαβήτη να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Το νέο αυτό τεστ, που ονομάζεται Metrika A1c Now, μπορεί να πωλείται κατευθείαν από τα φαρμακεία, χωρίς να χρειάζεται συνταγή γιατρού. Η διαφορά του νέου τεστ είναι ότι μετρά τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης του αίματος και όχι απλώς τα επίπεδα γλυκόζης, όπως κάνουν τα άλλα στιγμιαία τεστ, που ήδη κυκλοφορούν. Η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, που προέρχεται από την αντίδραση μεταξύ της αιμοσφαιρίνης και της γλυκόζης, αποτελεί ένα δείκτη για την ποιότητα της ρύθμισης του διαβήτη για το προηγούμενο δίμηνο. Η αξία της είναι μεγαλύτερη όταν γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα μετρήσεις και συγκρίσεις. Το τεστ είναι απλό στη χρήση του. Ο ασθενής τρυπά το δάκτυλό του και ρίχνει μια σταγόνα αίματος πάνω στη συσκευή, για να πάρει το αποτέλεσμα μέσα σε οκτώ λεπτά. 

Σοκολάτα εναντίον του βήχα
Reuters Health, 18-12-2002

Μια χημική ουσία που υπάρχει στο κακάο και τη σοκολάτα φαίνεται να καταστέλλει το βήχα και θα μπορούσε σταδιακά να εξελιχθεί σε αποτελεσματική θεραπεία, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μικρής νέας έρευνας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάτε στο περίπτερο την επόμενη φορά που θα «αρπάξετε» ένα κρυλόγημα. Οι ερευνητές τονίζουν ότι για να πάρει κάποιος τη δόση της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, θα έπρεπε να καταναλώσει περίπου 25 σοκολάτες. Οι ερευνητές του National Heart and Lung Institute στο Λονδίνο ανακάλυψαν ότι η χημική αυτή ουσία, που λέγεται θεοβρωμίνη, είναι όντως αποτελεσματικότερη της κωδεϊνης που ήδη χρησιμοποιείται στα φάρμακα για τον βήχα. Δεν είναι σαφής ακόμα ο μηχανισμός δράσης της ουσίας, ενώ ήδη γίνονται και άλλες μελέτες πάνω στην αποτελεσματικότητα της θεοβρωμίνης. Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι τα υπάρχοντα φάρμακα ίσως δεν είναι τόσο αποτελεσματικά. Η έρευνα δεν χρηματοδοτήθηκε από κάποια εταιρεία.

Τα λιπαρά ψάρια ίσως ελαττώνουν τον κίνδυνο άσθματος
Reuters Health, 18-12-2002

    Μια μελέτη από ειδικούς της δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Cambridge συμπεραίνει ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο κολιός, ο σολομός και η ρέγκα μπορεί να έχει προστατευτική δράση απέναντι στα συμπτώματα του άσθματος. Η μελέτη προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες, που υποστηρίζουν ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του άσθματος, ενώ τονίζει για μια ακόμη φορά την ευεργετική δράση των ω-3 λιπαρών οξέων των ψαριών. Υπάρχουν ήδη μελέτες που υποστηρίζουν ότι ορισμένες τροφές ελαττώνουν τον κίνδυνο άσθματος. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται τα λιπαρά ψάρια, τα φρέσκα φρούτα και το μαγνήσιο- που υπάρχει σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και καταστρέφεται στο μαγείρεμα. Όλα αυτά συντείνουν στη διαπίστωση ότι η αλλαγή στον τρόπο ζωής συνδέεται ως ένα βαθμό με την αυξημένη επίπτωση του άσθματος. Εξάλλου, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών αναφέρεται ότι προστατεύει έναντι της στεφανιαίας νόσου, της αρθρίτιδας και άλλων ασθενειών, αν και η αγγλική κυβέρνηση συνιστά μόνο μια μερίδα την εβδομάδα, καθώς το δέρμα των ψαριών μπορεί να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, όπως ο υδράργυρος, ή διοξίνες.

Έρευνα αποκαλύπτει γιατί ροχαλίζουν οι έγκυες
Reuters Health, 20-12-2002

    Οι έγκυες γυναίκες έχουν πιο στενές ανώτερες αεροφόρους οδούς από τις άλλες γυναίκες, γεγονός που ίσως εξηγεί γιατί συνήθως ροχαλίζουν. Η έρευνα, που συμμετείχαν 137 γυναίκες, έγινε από γιατρούς του Edinburgh Sleep Centre. Ανακάλυψαν ότι οι ανώτερες αεροφόρες οδοί στενεύουν όταν οι γυναίκες εισέρχονται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Επιπλέον, οι γυναίκες με προ-εκλαμψία, μια επικίνδυνη επιπλοκή της κύησης, βρέθηκε να έχουν ακόμα πιο στενές αναπνευστικές οδούς. Η προ-εκλαμψία εμφανίζεται στο 5% γυναικών που εγκυμονούν για πρώτη φορά και αποτελεί κύρια αιτία μητρικής και βρεφικής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η ηλικία, ανάλογο επεισόδιο στο παρελθόν, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα νοσήματα των νεφρών. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι 3 στις 4 γυναίκες με προεκλαμψία ροχάλιζαν στον ύπνο τους, έναντι 28% των φυσιολογικών εγκύων γυναικών και μόνο 14% των υπόλοιπων μη εγκύων γυναικών. Ωστόσο, αν και το ροχαλητό μπορεί να έχει μια περιφερειακή επίδραση, είναι απίθανο να προκαλεί την προ-εκλαμψία, που εξελίσσεται ήδη από το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Το άγχος της δουλειάς διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτων καρδιαγγειακής αιτιολογίας
BMJ
2002;325:857     

       Το υψηλό άγχος και η προσπάθεια για μεγαλύτερες επιδόσεις στο χώρο εργασίας αυξάνουν την θνητότητα από καρδιαγγειακά αίτια. Σε μια μελέτη εργατών διάρκειας 28 ετών στη Φινλανδία, οι ερευνητές βρήκαν ότι το άγχος στη δουλειά σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου. Το μεγάλο εργασιακό άγχος προδίκαζε επιπλέον υψηλές συγκεντρώσεις χοληστερόλης και αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (boby mass index). Για την βελτίωση του καρδιαγγειακού προφίλ, οι κλασικές συμβουλές ήταν η αποφυγή του καπνίσματος, η ελάττωση του αλκοόλ, η μείωση του λίπους στη δίαιτα και η φυσική άσκηση. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι καλό είναι στις παραπάνω συστάσεις να προστθεί και η αλλαγή των συνηθειών στη δουλειά.

Η ευελιξία στην ινσουλινοθεραπεία προσφέρει καλύτερο έλεγχο του διαβήτη
(
BMJ 2002;325:746) 

        Η εκπαίδευση του ασθενή ώστε να προσαρμόζει τις δόσεις ινσουλίνης ανάλογα με την τροφή κάθε φορά, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τον γλυκαιμικό έλεγχο των ασθενών με διαβήτη τύπου Ι. Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη από την ομάδα DAFNE (Dose Adjustment For Normal Eating), οι ασθενείς έμαθαν να προσαρμόζουν τη δόση ινσουλίνης ανάλογα με την πρόσληψη υδατανθράκων σε κάθε γεύμα τους. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα βελτίωσε τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης και οδήγησε σε μεγάλη βελτίωση όσον αφορά την ικανοποίηση του ασθενή με τη θεραπεία του, την ψυχολογική του κατάσταση και την ποιότητα ζωής τους, χωρίς να προκαλέσει σοβαρή υπογλυκαιμία ή αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.