Είσοδος
Τα καλύτερά μου!
Ιατρική!
R.S.I. StartCenter
Ιατρικές Ειδικότητες
Παιχνιδότοπος!
Υπογλώσσια!
Γιατρός..τσέπης!

Γιατρός... τσέπης!
mobilis in mobili

Ένας οδηγός για την χρήση των υπολογιστών χειρός (Palm & PocketPC) στην ιατρική.
Για διορθώσεις, προσθήκες και σχόλια παρακαλώ επικοινωνήστε- κάθε βοήθεια καλοδεχούμενη :)
Με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω όλους εσάς που έχετε συμβάλει στην προβολή και τον εμπλουτισμό της σελίδας!

1. Basics 

2. More Medical Resources

3. e-Shops & Tips

4. Platform News & Reviews

5. The Decision: Palm or PocketPC?


..and help me get rid of these banners :)

 

 

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Για αρχή λοιπόν, παραθέτω τα δημοφιλέστερα προγράμματα γενικής ιατρικής για Palm, που επιπλέον έχουν πρακτική εφαρμογή στα ελληνικά δεδομένα. Διατίθενται δωρεάν και με κλικ στο κάθε πρόγραμμα μεταβαίνετε στο αντίστοιχο site ή αρχείο για να το εγκαταστήσετε.

Εθνικό Συνταγολόγιο 2003  Η πλέον πρόσφατη έκδοση του εθνικού μας συνταγολογίου σε .pdb μορφή που μπορεί να διαβαστεί μέσω του isilo Το μέγεθος του download αρχείου είναι περίπου 1MB και όταν αποσυμπιεστεί (δίνεται σε μορφή .rar) θα καταλάβει 1,1ΜΒ χώρου στο Palm. Φυσικά το αξίζει και με το παραπάνω!

Diagnosaurus Ενα αξιόλογο πόνημα του Roni F. Zeiger MD, που μοιράζει δωρεάν η McGraw-Hill για Palm/PocketPC. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρώτο βοήθημα διαφορικής διάγνωσης. Το πρόγραμμα επιτρέπει αναζήτηση κατά συμπτώματα, ασθένειες ή συστήματα, οπου πλέον μπορείτε με ένα κλικ να δείτε τα συχνότερα αίτια και τη διαφοροδιάγνωση (αυτά τα δύο συχνά επικαλύπτονται). Αν και δεν εξαντλεί το θέμα (χάνει ορισμένα αίτια, μάλλον σπάνια), είναι ασφαλώς ένα άριστο εργαλείο πρώτης αναφοράς- νομίζω ανεκτίμητο- σε φοιτητές, αγροτικούς και ειδικευόμενους. Ο Διαγνώσαυρος έχει μέγεθος περίπου 760kb και συγχρονίζεται -αυτόματα- με το δικτυακό τόπο (ή σπηλιά..) του σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ευχαριστίες στον κ. Μανόλη Χ. που το έθεσε υπόψη μας.

e-pocrates Φαρμακολογία που βασίζεται στο αμερικανικό συνταγολόγιο (δηλ. αναφέρει τα αμερικάνικα ιδιοσκευάσματα). Ωστόσο, περιέχει πλήρη κατάλογο όλων των φαρμακευτικών ουσιών και επιπλέον, δοσολογίες παίδων και ενηλίκων, ενδείξεις, αντενδείξεις και ανεπιθύμητες ενέργειες. Εντυπωσιακή, τέλος, είναι η λειτουργία για την ανίχνευση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ όλων των φαρμακευτικών ουσιών που τυχόν χορηγούνται ταυτόχρονα στον ασθενή. Καταλαμβάνει περίπου 2.3 MB μνήμης. Συνίσταται ανεπιφύλακτα!

Eponyms Μια πολύ χρήσιμη βάση δεδομένων με όλα (καλά, μόνο...1375 :) τα επώνυμα ιατρικά σύνδρομα ταξινομημένα κατά ειδικότητα. Παρέχεται επίσης λειτουργία αναζήτησης με βάση το όνομα (ή επώνυμο:) του συνδρόμου ή τα συμπτώματά του! Καταλαμβάνει περίπου 260KB μνήμης, αλλά σίγουρα τα αξίζει!

MedCalc Άλλο ένα χρήσιμο και ελαφρύ (χρειάζεται περίπου 250KB μνήμη) βοηθητικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει πάρα πολλές εξισώσεις (τύπους), κλίμακες και τεστ (δοκιμασίες), που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή κλινική πράξη. Ταξινομημένα κατά ειδικότητα αυτοματοποιούν τη διαδικασία των αριθμητικών πράξεων, αφού το μόνο που απαιτείται είναι η εισαγωγή των παραμέτρων κάθε φορά. Το πρόγραμμα κάνει τα υπόλοιπα μόνο του και εμφανίζει αμέσως το αποτέλεσμα. Ειδικευόμενοι και φοιτητές θα το λατρέψουν :)

AvantGo Νέα έκδοση 2005! Αν και δεν πρόκειται για ιατρικό πρόγραμμα, το AvantGo είναι το standard εργαλείο για ιατρική ενημέρωση. Από το site του AvantGo μπορείτε να επιλέξετε τα "κανάλια" που σας ενδιαφέρουν και το πρόγραμμα αναλαμβάνει κάθε φορά που "συγχρονίζετε" το Palm να σας ενημερώνει με τις τελευταίες ειδήσεις. Αξιόλογο κανάλι ελληνικού ενδιαφέροντος είναι αυτό της πύλης in.gr

Medical Journals Όλα τα παγκοσμίου φήμης ιατρικά περιοδικά διαθέτουν τα περιεχόμενά τους σε έκδοση για Palm/PocketPC. Ωστόσο, λίγα (όπως το British Medical Journal) το κάνουν δωρεάν, ενώ τα περισσότερα (όπως το New England Journal of Medicine) προσφέρουν την PDA έκδοση μόνο σε ήδη συνδρομητές. Το παρήγορο είναι ότι πολλά από τα διάσημα ιατρικά περιοδικά δίνουν πλέον την επιλογή Web Only συνδρομής που είναι σημαντικά φθηνότερη και επιτρέπει την πλήρη πρόσβαση στα περιεχόμενα και τα αρχεία του περιοδικού αλλά και στην PDA έκδοση κάθε τεύχους για τους.. αεικίνητους :)

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ INTERNET

Taxiboard (ένα εκπληκτικό φόρουμ, όπου ενημερωμένοι χρήστες έχουν λύσεις για όλα (κυριολεκτώ) τα προβλήματά σας με Palm ή PocketPC. Εγγραφείτε για να δείτε όλες τις χάρες του. For educational purposes only :)

Palm & PocketPC

bullet

BMJ Handhelds (συλλογή utilities και ιστοσελίδων που προτείνονται από τους αναγνώστες του British Medical Journal)

bullet

pdaMD (ειδήσεις, άρθρα, φόρουμ, πρακτικές συμβουλές, οδηγοί αγοράς)

bullet

Arizona Health Sciences Library (general sites, patient tracking, calculators, reference)

bullet

PDA Cortex (πολύ μεγάλη συλλογή medical and nursing software and hardware)

Palm only

bullet

The Personal Digital Assistant: A Doctor's Best Friend Εξαιρετική συλλογή επιλεγμένων ιατρικών  προγραμμάτων ταξινομημένων κατά ειδικότητα. Επίσης links σε άλλες σχετικές ιστοσελίδες.

bullet

Freeware Palm (Τεράστια συλλογή δωρεάν προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων πολλά ιατρικά αλλά και fitness utilities)

bullet

Washington University Medical Palm Initiative (General Resources, Medical Resources, Hardware)

bullet

Stanford University School of Medicine Palm Project (ιατρικά και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα, utilities, fun stuff και πλήθος άλλων πηγών

bullet

University of Buffalo (NY) School of Medicine- Office of Medical Computing (OMC) PDA web page μια σελίδα υπόδειγμα για το ρόλο του PDA στην ιατρική, άφθονο εκπαιδευτικό υλικό και recources. Η συγκεκριμένη ιατρική σχολή υποχρεώνει τους νέους 1ετείς να έρθουν ήδη με κάποιο από τα προτεινόμενα PDA!

PocketPC only

bullet

Medical PocketPC (άρτια συλλογή ιατρικών προγραμμάτων ταξινομημένων κατά ειδικότητα)

bullet

The Cleveland Clinic: Resources for physicians (πλήρης οδηγός προγραμμάτων και σχετικών sites)

bullet

PocketPC Soft.net

e-SHOPS

Από που θα αγοράσετε τη συσκευή σας? Δεν μ' αρέσει που το γράφω αλλά η αλήθεια είναι ότι οι τιμές των Palm και PocketPC συσκευών στην Ελλάδα μας είναι πολύ ακριβότερες σε σχέση με τις ΗΠΑ και γενικότερα το εξωτερικό. Υπάρχουν 3 τρόποι να αγοράσετε, οι εξής 2 (προφανώς αν σας περισσεύουν το αγοράζετε κατευθείαν από το πρώτο Πλαίσιο, Γερμανό, Multirama ή OneWay που θα βρείτε μπροστά σας):
        1ον:
Παραγγείλετε από online κατάστημα του εξωτερικού. Οι τιμές είναι χαμηλότερες και σε περίπτωση ομαδικής παραγγελίας διαιρείτε και τα μεταφορικά. Από τα γνωστά ευρωπαϊκά e-shops είναι το ExpanSys.Οι τιμές είναι σε αγγλικές λίρες. Κάντε τη μετατροπή σε ευρώ εδώ.Εχετε επιπλέον υπόψη σας ότι εάν μεν είστε ιδιώτε θα πληρώσετε τον ελληνικό ΦΠΑ (18%) και όχι τον αγγλικό που εμφανίζει το Expansys (17,5%), ενώ αν θέλετε να αγοράσετε με εταιρικό ΦΠΑ, θα το δηλώσετε στο Expansys (να δηλώσετε ότι έχετε VAT στο checkout) και να τα βρείτε αργότερα με την.. εφορία. Δυστυχώς η (πανευρωπαική) κατάρα του ΦΠΑ φταίει κυρίως για τις διαφορές τιμών με ΗΠΑ. Ετσι πάμε στην επόμενη επιλογή..
        2
ον: Παραγγείλετε από site δημοπρασιών. Στο φημισμένο πλέον Ebay υπάρχουν πολλοί που έχουν στήσει ηλεκτρονικά καταστήματα πουλώντας εργοστασιακά σφραγισμένες συσκευές σε αρκετά χαμηλές τιμές.  Μπορείτε να βρείτε καινούργιες αλλά και μεταχειρισμένες συσκευές σε πραγματικά καλές τιμές. Επιλέξτε την Advanced Search για να δείτε ποιοι στέλνουν τη συσκευή που θέλετε στην Ελλάδα. Επιλέξτε τον πωλητή που σας ενδιαφέρει, ελέγξτε την αξιοπιστία του- feedback>150 και ποσοστό ικανοποίησης>98% εγγυώνται μια αξιόπιστη συναλλαγή. Στη συνέχεια επικοινωνήστε μαζί του για να πληροφορηθείτε το κόστος των μεταφορικών, να συζητήσετε τον τρόπο πληρωμής (συνήθως πιστωτική κάρτα μέσω της υπηρεσίας PayPal) και άλλες λεπτομέρειες (πχ διευκρινίστε ότι θέλετε να σας το στείλουν σαν "δώρο" βάζοντας τη σχετική σήμανση στο πακέτο για να γλιτώσετε το εδώ τελωνείο- αυτό μπορεί να γίνει εφόσον παραγγέλνετε από ιδιώτες και όχι από κάποια αμερικανική εταιρεία). Σε παραγγελίες ηλεκτρονικών εκτός Ε.Ε. προσέχετε το ζήτημα τροφοδοτικού. Αν είναι δυνατόν ζητήστε από τον αποστολέα να ελέγξει εάν το τροφοδοτικό υποστηρίζει το δικό μας δίκτυο (220V, 50Hz) και αν όχι, ζητήστε (με επιπλέον χρέωση, αν πρέπει) να σας στείλει το αντίστοιχο για Ευρώπη. Θα γλιτώσετε κόπους και απογοητεύσεις (να μην αναφέρω τα χρήματα)...

Medical e-shops (τα περισσότερα προγράμματα διατίθενται και για τις δύο πλατφόρμες)

bullet

Skyscape

bullet

HandheldMed

bullet

DDH Software (μόνο για Palm)

Palm e-shops

bullet

PalmGear HQ

PocketPC e-shops

bullet

PocketGear

NEWS & REVIEWS

Brighthand Forum nothing but handhelds..

Palm
bullet

PalmInfoCenter (news, reviews, forums, marketplace, handheld edition, AvantGo channel)

bullet

Palmnews (ο ελληνικός σύλλογος των palm users)

PocketPC (ονόματα με.. φαντασία :)
bullet

PocketPC Addict

bullet

PocketPC Paradise

bullet

PocketPC Passion

bullet

Club PocketPC (ο ελληνικός σύλλογος των PocketPC users)

?
palm vs. pocketpc

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει μία απάντηση για όλους. Ωστόσο, εάν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε στην κλινική πράξη, συνιστώ να επιλέξετε συσκευή από το άνω μέρος της αγοράς (ακριβότερη), διότι πλέον τα περισσότερα προγράμματα απαιτούν πολύ μνήμη (ειδικά τα ιατρικά) και μεγάλη επεξεργαστική ισχύ. Εδώ το καλύτερο έχει νόημα.

Σε επίπεδο hardware δεν υπάρχουν πλέον ουσιαστικές διαφορές. Και στις δύο πλατφόρμες υπάρχει πληθώρα επιλογών σε χαρακτηριστικά και τιμές που ικανοποιούν κάθε ανάγκη και βαλάντιο.

Σε ό,τι αφορά το διαθέσιμο software υπάρχει ασφαλώς μια υπεροχή των Palm γενικότερα αλλά και στο ιατρικό λογισμικό. Βεβαίως όλα τα νεότερα προγράμματα κυκλοφορούν σχεδόν αμέσως και στις δύο πλατφόρμες. Ωστόσο, καλό θα είναι να γίνει μια μικρή έρευνα αγοράς πριν καταταγείτε στο ένα από τα δύο.. στρατόπεδα.

Hit Counter