Make your own free website on Tripod.com

Είσοδος
Τα καλύτερά μου!
Ιατρική!
R.S.I. StartCenter
Ιατρικές Ειδικότητες
Παιχνιδότοπος!
Υπογλώσσια!
Γιατρός..τσέπης!

R.S.I. StartCenter

 

"Προσευχόμαστε με τα χέρια μας και συχνά επικοινωνούμε μ'αυτά. Τα χρησιμοποιούμε για να φάμε, να δουλέψουμε και να κάνουμε έρωτα. Τα θεωρούμε εξαιρετικά περίπλοκα όργανα ευελίξίας και δύναμης, και όταν παθαίνουν βλάβη, υποφέρουμε."
-Keith L. Moore, Clinically Oriented Anatomy
 

bulletΠεριοχή Downloads
bulletΣύνδεσμοι (Links)
bulletTo PowerPoint Αρχείο

        Οι υπολογιστές είναι σήμερα απαραίτητα εργαλεία εργασίας, ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, δημιουργίας. Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση υπολογιστών εκθέτει, εκτός των άλλων, και το μυοσκελετικό σύστημα και ιδίως τα άνω άκρα σε ορισμένους επιβαρυντικούς παράγοντες, με πιθανές επιπτώσεις στην λειτουργικότητά τους.
    Όλοι πλέον πρέπει να είναι ενήμεροι αυτών των κινδύνων, διότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλινικά σοβαρές καταστάσεις, που είναι πολύ ευκολότερο να προληφθούν παρά να θεραπευθούν όταν έχουν πλέον εγκατασταθεί. Δεν είναι πια ασύνηθες να εγκαταλείπονται καριέρες ή να προκαλούνται μόνιμες βλάβες που οδηγούν σε αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως η οδήγηση και το ντύσιμο.

Τί είναι τα Repetitive Stress Injuries (R.S.I.)

Οι βλάβες από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση (δηλ τα RSI επί το ελληνικότερον) προκαλούνται από συνεχείς κινήσεις που προδιαθέτουν στην εμφάνιση διαταραχών στους τένοντες, τους μυς, τα νεύρα και άλλους μαλακούς ιστούς του σώματος. Πολλά επαγγέλματα -μεταξύ των οποίων όσοι ασχολούνται με υπολογιστές- εμφανίζουν χαρακτηριστικές τέτοιες βλάβες ως αποτέλεσμα της καθημερινής εργασίας τους. Η εξάπλωση των υπολογιστών και τα νέα επίπεδα και ευαίσθητα πληκτρολόγια που επιτρέπουν πολύ γρήγορη πληκτρολόγηση κατέληξαν σε μια επιδημική εμφάνιση διαταραχών στα χέρια, τους καρπούς, τους βραχίονες και τους ώμους. Οι καταδεικτικές συσκευές (τόσο τα κλασικά ποντίκια με τη μπίλια, όσο και νεότερες συσκευές trackballs και touchpads-αφής) συνιστούν επίσης έναν σημαντικό αιτιολογικό παράγοντα. Οι χιλιάδες των χτυπημάτων στα πλήκτρα και τα μεγάλα χρονικά διαστήματα χρήσης του ποντικιού συσσωρεύουν μικρές βλάβες στο σώμα. Ενας άλλος όρος είναι η Αθροιστική Τραυματική Διαταραχή (Cumulative Trauma Disorder). Αυτή μπορεί να συμβεί ακόμα πιο γρήγορα από την λανθασμένη τεχνική κατά την πληκτρολόγηση και την λάθος θέση του σώματος, που έτσι δημιουργεί πρόσθεση πίεση στους τένοντες και τα νεύρα των χεριών, των καρπών, των βραχιόνων αλλά ακόμα και των ώμων και του λαιμού. Η έλλειψη διαλειμμάτων και η άσκηση υπερβολικής δύναμης σχεδόν πάντα εγγυώνται την εμφάνιση αυτών των διαταραχών!

Downloads

Στα πλαίσια του 8ου Ε.Σ.Φ.Ι.Ε (www.8esfie.gr),  παρουσιάσαμε μετά από εκτενή έρευνα στο Διαδίκτυο μια ελεύθερη ανακοίνωση με όλες τις πληροφορίες που αφορούν ειδικότερα τις διαταραχές των άνω άκρων από τη χρήση υπολογιστή (κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Αποθήκευση...-το αρχείο είναι σε MS Word μεγέθους~ 780kb).

Συνδέσεις (Links)

Εργονομικές Συσκευές πληκτρολόγια, ποντίκια και άλλα εργονομικά βοηθήματα.

Σχετικά Βιβλία όλα όμως στα αγγλικά!

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα η πιο γνωστή και συχνή διαταραχή

PowerPoint RSI (προσωρινά μη διαθέσιμο!)

Μπορείτε να δείτε την  παρουσίαση σε Powerpoint για τις διαταραχές στα άνω άκρα από τη χρήση υπολογιστών, όπως έγινε στο 8ο ΕΣΦΙΕ. Για να κατεβάσετε το αρχείο κάντε δεξί κλικ ΕΔΩ και επιλέξτε την Αποθήκευση ως (Save Target As...).